Microsoft ще редуцира и персонала „в сянка”

Сатя Надела затяга коланите в Microsoft, за да направи компанията по-оперативна и ефективна

Сатя Надела затяга коланите в Microsoft, за да направи компанията по-оперативна и ефективна

Съкращенията в Microsoft са една от най-актуалните теми в последните дни. Главният изпълнителен директор Сатя Надела съобщи миналата седмица, че компанията ще освободи 18 000 души в рамките на една година. В медиите обаче изтече информация, че промените в Microsoft ще засегнат сериозно и временно наетите специалисти по различни проекти на компанията.

Редакцията на сайта TheStranger разполага с документ, според който Microsoft планира да въведе ограничения в условията за наемане на външни специалисти, или т.нар. „работна сила в сянка”. По новите правила, договорите с тях ще се сключват за не повече от 18 месеца, след което в рамките не шест месеца те няма да могат да ги подновяват.

На пръв поглед, тази промяна може да не изглежда толкова радикална като уволнението на 18 000 души. Но като се вземе предвид огромният брой външни специалисти – хиляди търговци и предприемачи, които работят по проекти и продукти на Microsoft, наети от посредници и консултантски фирми, нещата стават много сериозни.

По данни на Сиатъл Таймс, през 2009 година персоналът „в сянка” на Microsoft е наброявал 80 000 души. Временно наетите сега ще трябва да подписват къси договори с продължителност 18 месеца, след което да почиват 6 месеца или да приемат предложение да станат постоянни служители на корпорацията, ако им бъде направена подобна оферта. Според информация на GeekWire, ръководството в Редмънт иска да редуцира броя на външните сътрудници с 20%.

Сатя Надела обосновава действията си с желанието да подобри организационната структура  и ефективността на Microsoft. Прокрадват се обаче опасения, че „затягането на коланите” може да направи компанията по-малко атрактивна като работно място, особено в условия на изострена конкуренция за таланти от страна на технологичните гиганти.

Коментар