Облачни услуги генерират безплатно криптовалута

Използването на онлайн системи за правене на виртуални пари е само част от рисковете, свързани с клауд компютрите

Използването на онлайн системи за правене на виртуални пари е само част от рисковете, свързани с клауд компютрите

Двама експерти по сигурност успяха да покажат, че могат да генерират значително количество виртуална валута, ползвайки безплатно облачни услуги.

Оскар Салазар и Роб Рейган от Bishop Fox създали ботнет от клауд сървъри чрез множество безплатни акаунти и го използвали за майнинг на Litecoin – криптовалута, която е алтернатива на по-известната биткойн (Bitcoin).

Онлайн сървърите, ползвани от двамата спецове, били достатъчно мощни, за да генерират по 1750 долара на седмица, без нито цент вложение в операцията, предаде Wired.

Експертите приложили автоматизиран процес за създаване на безплатни акаунти и тестване на услуги, които не изискват допълнителна информация по време на регистрацията, освен парола. В края на процеса Салазар и Рейган станали администратори на клауд-базиран ботнет от хиляди компютри.

Повечето от доставчиците на компрометираните облачни услуги са стартиращи компании, които искат да привлекат колкото се може повече потребители. Те не мислят за защита от подобен тип атаки, коментира Салазар.

За да създадат легитимно изглеждаща база от имейл адреси, двамата експерти модифицирали информация, достъпна онлайн от различни течове на данни. Всеки създаден акаунт имал капацитет да произвежда по 25 цента на ден, ползвайки ресурсите на облачните сървъри. При размер на мрежата от 1000 акаунта, сметката набъбва до 250 долара на ден.

Салазар и Рейган извършили тест на целия ботнет в рамките на няколко часа. Те обаче оставили някои от програмите за майнинг да работят в продължение на две седмици, за да видят дали операторите на клауд услугата ще забележат тяхната активност и ще ги изключат.

Използването на онлайн системи за правене на виртуални пари е само част от рисковете, свързани с клауд компютрите. Машините в облака могат да се ползват и за криминални дейности като кракване на пароли и провеждане на DDoS атаки. Рейган и Салазар твърдят, че техният ботнет има капацитет да изпраща трафик, който изглежда така, сякаш идва от 20 000 машини.

Коментари по темата: „Облачни услуги генерират безплатно криптовалута”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    :o) ти си толкова малоумен, че дори не си прочел и първи абзац от статията. Не влагаш нито в хардуер, нито в софтуер нито в електричество. Т. е. влагаш, ама нищожна сума, която веднага ти се избива още първите дни.
    А ето ти и сметката, ама вече избита:
    Ден първи: $250 с които си купуваш персонален компютър (може и на старо, но примерно един нов single board computer ще ти свърши работа).
    Ден втори: $250 с които си плащаш тока.
    Ден трети и четвърти: $500 с които си да си компенсираш труда по написване на софтуера.
    Оттам нататък само си на печалба… А забравих. След 2 месеца ще ти трябва още един ден, за новата сметка за тока на персоналния си компютър на който вече единствената работа е да събира парите.

  2. :o)

    Разбира се че общата цена на вложението в хардуер и софтуер + електричество, никога няма да се избият от “койни” но си наливат масло в огъня хорицата които имат интерес 🙂
    Пари от въздуха, ха ха ха

Коментар