Хостван Office е достъпен за публично тестване

Microsoft пусна хоствана версия на своя широкоразпространен софтуер Office, която може да се тества в целия свят безплатно. На потребителите се предоставя достъп до бета версия на английски на Microsoft Office Live Workplace, достъпна за изтегляне от уеб сайта на компанията.
Office Live Workplace дава на потребителите достъп до Word, Excel, PowerPoint и други Office приложения през интернет, от всеки компютър, дори ако PC-то няма Office на своя хард диск. Това означава, че, ако например един мобилен служител създаде Word документ от своя офис, след това го качи в услугата Office Live, то той ще има достъп до него от абсолютно всеки компютър, свързан към интернет. Без Office Live, същият мобилен потребител трябва да изпраща своите файлове по имейла или да ги носи със себе си на флаш драйв.
Потребителите на услугата могат да съхраняват над 1000 документа, както и да осигурят достъп до тях на свои колеги.
Новото решение на Microsoft е част от стратегията на компанията да засили своето присъствие на пазара за уеб услуги, като същевременно запази мултимилиардния си бизнес за пакетиран софтуер. Други продукти, произлезли от тази стратегия на софтуерния гигант, под бренда Windows Live са сайтът за онлайн съхранение SkyDrive, както и социалният мрежов сайт Spaces.
Опитът за инвазия на Microsoft на Интернет пазара има за цел да отслаби позициите на безспорния лидер Google. През последните месеци водещата търсачка пусна няколко нови онлайн услуги. Най-голямата заплаха за Microsoft е Google Apps. Този продукт на интернет гиганта предлага безплатни или много евтини приложения, наподобяващи Office, които се хостват в мрежата.
Предимството на търсачката в тази ситуация идва от факта, че, за разлика от Office Live, потребителите не трябва да си купуват какъвто и да било скъп софтуерен пакет, за да работят с онлайн услугата. Недостатъкът е, че не могат да използват приложенията без интернет връзка.

Коментар