Рязък скок на финансовите кибер измами

Световното първенство по футбол в Бразилия доведе до рязък скок в броя на кибер атаките за кражба на пари. Още преди старта на Мондиала на 12 юни престъпният контингент започна да експлоатира спортната тема, отчита доклад на Лаборатория Касперски.

Към април тази година Бразилия излезе на първо място по брой на атаките с финансов малуер

Към април тази година Бразилия излезе на първо място по брой на атаките с финансов малуер (източник: Лаборатория Касперски)

Сайтове за фишинг, използващи за примамка шампионата по футбол, се появиха още през март 2013 г. По-късно, през януари 2014 г. е регистриран спам с троянци, които мамят със спечелен билет за мач.

Към април тази година Бразилия излезе на първо място по брой на атаките с финансов малуер. На втора позиция се оказа Русия, но с четири пъти по-малък интензитет на атаките, следвана от Италия, Германия, САЩ, Индия и Великобритания.

Със започване на Мондиала, популярна стана кражбата на пари с помощта на рекламен софтуер, който предлага на потребителя да плати за гледане на мач, но в действителност краде от сметката му значителни суми, без да предоставя услуга.

Най-запомнящият се инцидент през юни бе обезвреждането на ботнета Gameover Zeus от специализираните служби на САЩ и Европа. Престъпната мрежа за кражба на акаунти е използвана също за разпространение на кодираща програма Cryptolocker, която изнудва жертвите да откупят данните си.

ФБР оценява загубите от Gameover Zeus на 100 милиона долара. Създателят на мрежата попадна в списъка на 10-те най-търсени киберспрестъпници от САЩ, припомня Лаборатория Касперски.

Коментар