Японски гиганти се обединяват в OLED бизнеса

Японските компании са заинтересувани от OLED, но не желаят да развиват технологията самостоятелно, заради високи производствени разходи

Японските компании са заинтересувани от OLED, но не желаят да развиват технологията самостоятелно, заради високи производствени разходи

Японските компании Sony, Panasonic и Japan Display формират съвместно предприятие, което ще се занимава с разработка и производство на дисплеи с малък и среден размер на основата на органични светодиоди (OLED) за таблети, съобщи The Japan Times.

Новата компания JOLED ще бъде създадена до края на годината с подкрепата на правителствения фонд INCJ (Innovation Network Corporation of Japan). Една пета от нея ще притежава Japan Display, по 5% ще получат Sony и Panasonic, а останалите 70% ще бъдат под контрола на INCJ.

Преговорите за съвместен OLED бизнес вече са на финалната права. Очаква се сделката да бъде обявена в най-скоро време.

В края на 2013 г. Panasonic и Sony прекратиха съвместната разработка на OLED телевизори. По-късно се появиха информации, че Panasonic възнамерява да продаде голяма част от OLED бизнеса си, а Sony да се откаже от OLED телевизорите, като се концентрира върху Ultra HD моделите.

Създаването на алианса JOLED показва, че японските играчи са заинтересувани от технологията, но не желаят да я развиват самостоятелно, заради високите производствени разходи. Все пак Sony разработва собствени OLED екрани за медицинско оборудване и друга техника.

Коментар