Ентусиаст ускори Pentium до честота 6,7GHz

Компютърен ентусиаст направи зрелищен овърклок на процесор Pentium G3258 Anniversary Edition до тактова честота 6,7GHz. По същество, чипът представлява обикновен двуядрен процесор Haswell с 3MB кеш памет от трето ниво (L3), предназначен за вграждане в дънни платки със сокет LGA 1150.

Процесорът струва само 72 долара, но е интересен за овърклокърите, тъй като има отключен множител на честотата. Това е едно от условията за максимален овърклок, докато повечето ядра или по-големият обем кеш памет само пречат на постановката.

За пореден път Pentium G3258 Anniversary Edition оправда своето наименование и предназначение. Известният ентусиаст NameGT застави процесора да работи на тактова честота 6,7Gz, като използва за охлаждане медна чаша с течен азот, съобщи Linus Tech Tips.

Експериментът е проведен с дънна платка Asrock Z97 OC Formula и модули памет DDR3 G.Skill TridentX с капацитет 4GB. По време на екстремния тест е било изключено едно от ядрата, а чипът е захранван с „чудовищните” за Haswell 1,95 волта.

За съжаление, NameGT не успя да подобри рекорда за овърклок на своите китайски колеги, които по-рано ускориха същия процесор до 6,86Gz. Продължителна работа на подобни тактови честоти, разбира се, е невъзможна за Pentium G3258.

Коментар