Обама легализира „отключването” на iPhone

Потребителите на iPhone в САЩ могат законно да отключат своя iPhone и да го ползват в мрежата на друг оператор

Потребителите на iPhone в САЩ могат законно да отключат своя iPhone и да го ползват в мрежата на друг оператор

В Съединените щати вече е напълно законно „отключването” на смартфони, след като вчера президентът Барак Обама подписа закон, известен като „Unlocking Consumer Choice Wireless Competition Act”.

Сега потребителите на iPhone в страната могат да оключат своя iPhone, закупен от AT&T, и да го ползват в мрежата на конкурентния оператор T-Mobile. Довчера подобно „своеволие” се считаше за незаконно.

Новият закон ще важи само за граждани на САЩ и за телефони, закупени в страната. Анализаторите припомнят, че още през 2012 г. „Digital Millennium Copyright” позволи отключване на смартфоните, но на следващата година законът не беше подновен.

Новият закон също не е постоянен и се очакват разгорещени дебати с поддръжниците на авторските права, които също имат солидни аргументи в полза на заключването на телефоните.

В момента всеки потребител на iPhone в САЩ има право да промени софтуера, за да отключи своя телефон. Проблемът е, че Apple усложни максимално нещата с новите версии на мобилната си платформа – iOS 7 и iOS 8. Но последната дума може би ще имат спецовете от скандалния DevTeam…

Коментар