Sony се оттегля от слабия пазар на е-четци

Sony Reader PRS-T3 е последният четец на е-книги с японската марка

Sony Reader PRS-T3 е последният четец на е-книги с японската марка

Японският гигант Sony потвърди слуховете, че се оттегля от пазара на четци на е-книги. Компанията няма да разработва нови модели, а ще продължи да продава до изчерпване на наличностите е-четеца Sony Reader PRS-T3, предаде lesen.net.

Решението на Sony не е изненада за анализаторите. След като напусна пазара на е-книги в Северна Америка, а по-късно се оттегли от Австралия и Европа, компанията загуби стимул да разработва нови модели е-четци.

Sony беше един от пионерите на пазара за е-книги. През 2004 г. японският производител пусна първия си четец на е-книги Sony Librie, който имаше 6-инчов екран E-ink. Освен това компанията първа в света започна да използва формата за книги Epub.

През 2008 г. Sony пусна е-четеца PRS-700, който имаше сензорен интерфейс и предна подсветка и така изпревари по дизайн конкурентите с 4 години.

Sony обаче направи и много грешки на този пазар и не се наложи като лидер. Една от тях е подценяването на софтуера и недостатъчното внимание върху онлайн магазина Sony Reader Store. Анализаторите отичат като неудачна и идеята за пускане на 13,3-инчов е-четец Sony Digital Paper DPTS-1 с поддръжка на формат PDF и цена от $1100.

Коментар