Xiaomi излезе първа на пазара в Китай

За три години съществуване Xiaomi успя да се изкачи на първо място в Китай

За три години съществуване Xiaomi успя да се изкачи на първо място в Китай по продажби на смартфони

Прогресиращият китайски производител на смартфони Xiaomi излезе на първо място в родината си по брой продадени устройства, сочат данни на анализаторската компания Canalys.

През второто тримесечие на настоящата година делът на Xiaomi от пазара на смартфони в Китай е достигнал 14%. След лидера се нареждат Samsung, Lenovo и Yulong, като всяка от тези компании има по 12% пазарен дял.

Xiaomi прави фурор с ценово достъпни смартфони. Докато през второто тримесечие на 2013 г. компанията контролираше 5% от китайския пазар, през първите три месеца на настоящата година делът й достигна 10,7%, в сравнение с 18,3% за Samsung и 11% за Lenovo.

Най-успешни за компанията са смартфоните от сериите Mi и Redmi, които имат сходни характеристики с далеч по-скъпи от тях маркови устройства. Така например, смартфонът от висок Samsung Galaxy струва над 500 долара, докато много от устройствата на Xiaomi се предлагат на цени малко по-високи от 100 долара.

Xiaomi стъпи на пазара през 2011 г. и оттогава насам бизнесът й расте с много бързи темпове. През настоящата година компанията се надява да продаде 60 млн. смартфона, в сравнение с 18,7 млн. през 2013 г.

Коментар