ЕС подготвя център за жените и технологиите

Европейската комисия предприема стъпки за мобилизиране на ресурс, който крие огромен потенциал – жените, както и за привличането и задържането им за професионална реализация в сектора на ИКТ.

Провеждащият се днес и утре в Брюксел форум под патронажа на eврокомисаря по информационни технологии и медии – Вивиан Рединг – ще очертае мерки за привличане на млади жени да развиват своята кариера в ИКТ сектора.

Очаква се един от резултатите на форума да бъде създаването на Европейски център за жените и технологиите, който ще бъде под егидата на ЕС.

Генералният директор на Хюлет-Пакард България – Саша Безуханова представя страната ни на конференцията „Жените и технологиите”. В нея участват още висши мениджъри от Аlcatel-Lucent, HP, Cisco, Ericsson, Motorola, SAP, Nokia, Philips, ръководители на европейски и национални институции, представители на неправителствени организации и академични общности.

Статистиките сочат, че към 2010 г. Европа ще изпитва недостиг от 300 000 инженери. Дефицитът на квалифициран персонал в ИКТ сектора не е проблем, който е идентифициран само на Стария континент, а се очертава като глобален.

Коментар