Изненада: лаптопите изпревариха таблетите

Таблетите не оказаха толкова силно влияние върху пазара на персонални компютри през второто тримесечие на годината, както в предишни периоди, сочи анализ на Canalys. Това е изненадващо, предвид тенденцията на ръст, обусловена от таблетите в последните тримесечия.

Apple продължава да продава най-много таблети, но бележи най-слабия си резултат за последните две години

Apple продължава да продава най-много таблети, но бележи най-слабия си резултат за последните две години

В периода април-юни доставките на РС, вкл. таблети, в световен мащаб възлизат на 123,9 млн. броя, което е с 14% повече спрямо същия период на предходната година. Спрямо първото тримесечие на 2014 г. обаче пазарът практически остава непроменен, заради спад с 5% в търсенето на таблети до 48,4 милиона броя.

Apple бележи най-ниския си резултат за iPad в последните две години, доставяйки 13,3 млн. броя таблета. Втори е Samsung с 8,9 млн. устройства от серията Galaxy Tab, сочи анализът.

Основният проблем на Apple е високата цена на iPad. Що се отнася до Samsung, то корейската компания се опитва да завладее множество сегменти, но не успява на всички, тъй като продуктовите линии бързо остаряват, в резултат на което производителят освобождава складовите запаси с отстъпки, отбелязва Canalys.

За първи път от третото тримесечие на 2013 г. насам таблетите отстъпват на лаптопите по брой доставени устройства. В периода април-юни 2014 г. РС производителите са пуснали на пазара 49,1 милиона лаптопа, колкото и през второто тримесечие на 2013 г.

В Северна Америка и страните от EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) доставките на ноутбуци са нараснали съответно с 13% и 8%. За този ръст способства подобряването на икономическата ситуация в региона и обновяването на компютърните паркове в компаниите след спиране на поддръжката на Windows XP.

Коментари по темата: „Изненада: лаптопите изпревариха таблетите”

добавете коментар...

  1. Кирил

    Голяма изненада, няма що. То таблета щото е много удобен освен омазания му екран. Като един мой приятел ентусиаст – Купих си таблет, сега какво да правя с него, пита той, НИЩО, казвам аз!

  2. Уруд

    Да ги ева в таблетите .. много ясно че лаптопите ще изпреварят доста по силни са 🙂

  3. Борис

    Голяма изненада, няма що. Добро утро!

Коментар