Стара уязвимост в Windows отново е актуална

Хакерите използват активно стара уязвимост в Windows, за която дори има кръпка

Хакерите използват активно стара уязвимост в Windows, за която дори има кръпка

Стара уязвимост в Windows, вече затворена от Microsoft, отново се използва активно от кибер престъпниците в глобален мащаб, алармира Лаборатория Касперски.

Компанията за сигурност съветва потребителите да инсталират необходимите обновления, за да защитят компютрите си.

Означена като CVE-2010-2568 от Microsoft, уязвимостта беше използвана от хакерите за атака срещу системите на иранската ядрена програма. За първи път софтуерният гигант съобщи за тази уязвимост през 2010 г. и скоро след това пусна кръпка за нея.

Въпреки това Лаборатория Касперски е засякла десетки милиони опити за експлоатиране на CVE-2010-2568. По данни на компанията, на атака са подложени над 19 милиона компютъра по целия свят, като за периода на изследването са засечени 50 милиона опита за пробив.

Уязвимостта засяга всички използвани версии на Windows, с изключение на Windows 8 и 8.1. Тъй като в момента най-популярни са операционните системи Windows XP и Windows 7, от критично значение е потребителите да инсталират обновленията за сигурност.

Хакерите могат да заредят зловреден софтуер в уязвимите компютри и да ги използват след това за разпространение на малуер към други системи, които все още не са защитени. Една от програмите, които се възползват от уязвимостта, е червеят Sality.

Най-податливи на заразата са компютрите във Виетнам, Китай и Индия, сочат данните на Лаборатория Касперски. Въпреки че пенсионира Windows XP, Microsoft все още предлага кръпка за уязвимостта CVE-2010-2568 чрез системата Windows Update.

Коментар