НАСА ще печата телескоп на 3D принтер

Джейсън Будинов ръководи иновативния проект за отпечатване на телескоп (снимка: Cutting Edge Magazine)

Джейсън Будинов ръководи иновативния проект за отпечатване на телескоп (снимка: Cutting Edge Magazine)

НАСА гледа все повече към 3D печата като технология за своите разработки. Наскоро космическата агенция стартира нов проект, който цели създаване на телескоп, отпечатан на 3D принтер.

Предвижда се всички части, с изключение на лещите, да бъдат произведени чрез технологията на 3D печат. При лещите се изисква точност, която 3D принтерите все още не могат да предложат.

Особеност на бъдещия телескоп са изключително малките му размери. Апаратът ще има дължина само 50 мм, а разработката му е поверена на специалиста от НАСА – Джейсън Будинов.

НАСА планира на следващ етап отпечатване на 14-инчов двуканален телескоп. В бъдеще агенцията иска да произвежда прибори в самия космос, но това ще стане най-рано след десетина години.

По-рано се появиха информации, че космическата агенция е тествала успешно ракетен двигател с дюза, отпечатана на 3D принтер. Дюзата е издържала серия високотемпературни изпитания със смес от течен кислород и газообразен водород. Експериментът дава надежди, че 3D печатът може да се ползва в ракетостроенето.

Коментари по темата: „НАСА ще печата телескоп на 3D принтер”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Хм,Хм,Хм,Сикорски.

  2. fofu

    Хм, интересно, забележете името или по-скоро фамилията на специалиста от НАСА – Джейсън Будинов.

Коментар