Apple ще интегрира гласов асистент Siri и в Mac OS X

Apple е подала патентна заявка, която подсказва за намерението на компанията да добави гласовия асистент Siri, познат от iOS, в настолната операционна система Mac OS X.

Документът, озаглавен „Интелигентен цифров асистент в настолна среда” съдържа достатъчно намеци, че компанията разработва гласов анимиран помощник с подобрена функционалност за десктоп компютри.

Ако Siri наистина се появи в компютрите Mac, то Apple ще задмине конкурентите по удобство на работа с настолни системи. Към момента Siri е ограничен само до iOS платформата, използвана в мобилните устройства на Apple.

Патентната заявка е подадена през февруари 2014 г., така че Siri може да се появи на настолните системи още тази есен с излизане на версия OS X Yosemite, предаде ibtimes.co.uk.

Теоретично, Siri в Mac OS X ще позволи на потребителите да управляват компютъра с гласови команди – например, да пуснат едно или друго приложение, да търсят файл и др. Предполага се, че по аналогия със Siri за iOS, настолният гласов помощник ще използва облачни сървъри за разширена функционалност. Патентната заявка описва също така технология за различаване на гласова диктовка на текст от гласови команди за управление на цифровия помощник.

Същевременно, Microsoft също планира да вгради функциите на своя гласов помощник Cortana в настолната операционна система Windows 9 Threshold – тя се очаква да излезе през пролетта на 2015 г.

Коментар