Малайзия обмисля забрана на Facebook

В Малайзия се чуват гласове за забрана на достъпа до Facebook

В Малайзия се чуват гласове за забрана на достъпа до Facebook

Малайзийските власти обмислят още една мярка за цензура в желанието си да държат хората далеч от социалните медии. Правителството обяви, че може да забрани Facebook след серия от инциденти, които се смятат за обидни в мрежата.

Критиците на идеята пък смятат, че подобна мярка няма да бъде реално приложена, защото има силна опозиция срещу нея, съобщи ZDNet.

„Ако хората смятат, че Facebook трябва да бъде затворен, ние сме готови да разгледаме въпроса”, коментира министърът на комуникациите Датук Сери Ахмед Шабри Чийк. Правителството ще събира обществени мнения по въпроса, въпреки че вече има около 2000 оплаквания за злоупотреби в сайта.

Но дори министърът признава, че забраната на Facebook е радикална стъпка и е почти невъзможно да се затвори достъпът до мрежата за всички 15 милиона потребители. Фактът, че са налице 2000 жалби, дава основание за започване на разследване, но не и за тотална забрана, която би повлияла на толкова голям брой хора.

„Получените жалби са само около 2000. Трябва ли напълно да го закрием [Facebook] заради това?”, пита риторично министърът.

Опозиционната партия DAP заплаши, че ще организира протести в цялата страна, за да се противопостави на всеки опит да бъде блокиран Facebook. Подобно решение би било нарушение на правото на свобода на изразяване на мнение и ще бъде напълно противоположно на обещанието на правителството да не цензурира интернет, посочва DAP.

Поддържането на свободен интернет в страната е заложено в закона за гаранциите от 1996 г., който цели да насърчи технологичните инвестиции от чужбина. DAP нарече идеята за забрана на Facebook „примитивно предложение”, което отрича правото на гражданите да изразят своите възгледи в социалните медии. Най-засегнати от подобна мярка ще бъдат младите хора, отбелязва DAP.

Ако Малайзия забрани Facebook, тя ще се присъедини към групата на Северна Корея, Куба, Иран и Китай. Малайзийците, които ценят свободата на изразяване, едва ли биха допуснали това да се случи.

Коментари по темата: „Малайзия обмисля забрана на Facebook”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    След като самият фейсбук не се подчинява на законите на свободния Интернет, е съвсем логично той да бъде забранен. Цензура за цензорите – за по-голяма свобода в крайна сметка!

  2. Борис

    Нормално – мюсюлмани, какво могат да измислят освен да цензурират, да бичуват, да правят атентати, да убиват невинни хора, да се забраждат и денонощно да се молят на Алах. Явно азиатското население в Малайзия няма думата.

Коментар