Уикипедия вече приема дарения в биткойн

Световната онлайн енциклопедия Wikipedia започна да приема дарения в криптовалута биткойн (Bitcoin). Само за една седмица Уикипедия е получила дарения от биткойн на стойност 140 000 долара.

Успехът на инициативата се дължи на децентрализираната същност на Уикипедия, която съответства на идеологията на биткойн, се посочва в блога на популярната борса за виртуална валута Coinbase.

Традиционно, Уикипедия набира необходимите й средства чрез дарения. Всяка година основателят на енциклопедията Джими Уейлс отправя лично послание за дарения на компанията-майка Wikimedia Foundation. Миналата година тя получи дарения на стойност $18,7 милиона.

Събраните само за броени дни $140 000 от дарения в биткойни са достатъчни за поддръжка на работата на сървърите на Wikipedia за няколко седмици.

Биткойн кампанията идва в критичен момент за Уикипедия – тя разгръща проекта Wikipedia Zero в развиващите се страни по цял свят. В рамките на тази инициатива ще бъде осигурен безплатен мобилен достъп до енциклопедията за 350 милиона души съвместно с телекомите.

Wikipedia Zero е активен в момента в страни като Тайланд, Саудитска Арабия и Пакистан. Хората и в много държави все още нямат достъп до компютри и надежден интернет, така че мобилният достъп ще им помогне да ползват ценен ресурс като Уикипедия.

Коментар