Intel посочи ARM за главен свой конкурент

Intel следи отблизо ARM и го счита за свой главен конкурент, призна Дилън Ларсон, директор на подразделението да сървърни чипове Xeon

Intel следи отблизо ARM и го счита за свой главен конкурент, призна Дилън Ларсон, директор на подразделението за сървърни чипове Xeon

Intel е безспорен лидер на пазара за x86 процесори, които са в основата на персоналните компютри. Калифорнийската компания държи 80% от корпоративния сегмент, докато AMD се задоволява с малка част от пазара.

Ситуацията при мобилните устройства обаче е коренно различна – там доминират чиповете с ARM архитектура, а позициите на Intеl са сравнително слаби.

Но именно мобилният сегмент показва най-високи темпове на ръст и това е притеснителното за Intel. Неслучайно компанията призна ARM за главен свой конкурент.

В допълнение, ARM има потенциал да завземе и част от сървърния пазар на Intel. Анализатори прогнозират, че към 2019 г. ARM чиповете ще завладеят до 20% от глобалния пазар на сървърни процесори, пише Fudzilla.com.

Нещо повече, архитектурата ARM постепенно прониква и в сегмента на персоналните компютри. Така например, Acer въвежда Chromebook 13 с процесор Nvidia Tegra K1 на база архитектура ARM Cortex-A15.

Бившият ръководител на Apple Жан-Луис Гасе пък прогнозира, че през 2016 г. компанията от Купертино ще започне да вгражда в компютрите си ARM процесори вместо интелски чипове.

На фона на тези тенденции в компютърната и мобилната индустрия Intel официално призна, че ARM е основният й конкурент. Дилън Ларсон, директор на подразделението за сървърни чипове Xeon, заяви, че Intel следи отблизо ARM и го счита за свой главен конкурент.

Ръководството на Intel осъзнава, че компанията трябва да ускори мобилните си разработки, предвид бума на пазара за смартфони, таблети и продукти от категорията „интернет на нещата”.

Процесорите ARM, за разлика от тези на Intel, се произвеждат от много компании, които купуват лиценз от разработчика на архитектурата – британския ARM Holdings. Това дава гъвкавост на компании като Apple да проектират собствени ARM чипове, които най-добре пасват на устройства от рода на iPhone и iPad.

Коментари по темата: „Intel посочи ARM за главен свой конкурент”

добавете коментар...

  1. boiko

    Нищо подобно. Arm правят истински ръст в разработките. Intel от години само намаляват нанометрите. Дори и ядрата почти не увеличават. Не знам на кое казваш сапунерки, но safari на ipad ми работи 3 пъти по-бързо и стабилно от браузерите на десктопа (4cores x 2.4Ghz)

  2. ;)

    Е тъй де, тъй. Нали туй казвам и аз!
    😉

  3. Пешо

    Мутро, а как ти звучи излезе нова версия на тъпия фейсбук и се налага спишно купуване на нов процесор или компютър. Идиотско ще е нали?

    Иванчо има основания и аз го подкрепям.

    Навлизането или по скоро нашествието на ARM в десктоп компютри ще е пагубно – ще направят истинските компютри да бъдат като смарт сапунерките за еднократна или едногодишна употреба.

    За смарт сапунерките се долнопробен с ниско качество софтуер и основен ъпгрейд винаги означава хвърляш си парите в боклука и си купуваш нов боклук и така всяка нова година.

  4. ;)

    Аха! Къде, къде беше по-добре, когато имаше Win98 и стандартни процесори. Всичко беше по мед и масло!

  5. Иван

    Много зле вървят нещата щом вече проектират собствени чипове, които най-добре да пасват само на определен бъгав софтуер.

    Малко им е хаоса с различните стандарти и проблемни драйвери от големия брой вендори. Та сега и процесорите да не са стандартизирани.

    Има голям риск да стане същата зоологическа градина и джунгла и при чиповете както е с много бройните Linux дистрибуции варианти и версийки с ръгнати разнообразни модификации.

    Сигурно идва краят, когато човек можеше да си купи компютър и да си инсталира по свой избор система.

    Връщаме се в назад в зората на компютрите за всяка една различна програма да се прави архитектурно и физически различни изчислители.

    Направо да си взимаме обратно перфо ленти и ролки.

Коментар