Google и Yahoo създават по-сигурна е-поща

Потребителите на е-поща ще получат опция за защита с PGP кодиране

Потребителите на е-поща ще получат опция за защита с PGP кодиране

Интернет гигантите Google и Yahoo работят съвместно по подобряване на сигурността на електронната поща. Двете компании планират да създадат потребителски инструменти, които ще кодират е-писмата преди изпращане и ще ги декодират при получаване.

Проектът стъпва на отворената библиотека PGP, с помощта на която ще се кодира тялото на писмото, без заглавието и имената на пощенските кутии на изпращача и получателя, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. Разчита се на изключителната сигурност на PGP, която не е пробивана досега.

Новият подход използва ключове за кодиране, които се съхраняват при потребителя – на неговия компютър или мобилно устройство, за разлика от традиционните методи, при които паролите се съхраняват на сървърите. Следователно отпада и възможността за нулиране на паролата, но Google и Yahoo се надяват, че тази липса няма да е болезнена за потребителите.

Подобрената защита няма да е задължителна – потребителите ще могат да я активират от настройките на пощенската си кутия. Твърди се, че PGP кодирането ще предпази потребителите от домогванията на специалните служби и хакерите. Дори самите Google и Yahoo няма да могат да анализират съдържанието на е-пощата, въпреки че това ще се отрази негативно на рекламните им услуги.

Подобни промени в сигурността на е-пощата се приветстват от потребителите, много от които останаха възмутени от разкритията, че Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ следи кореспонденцията на хора по целия свят. В момента броят на потребителите на услуги като Google Gmail, Microsoft Outlook и Hotmail и Yahoo Mail възлиза съответно на 425, 400 и 110 милиона души.

Коментари по темата: „Google и Yahoo създават по-сигурна е-поща”

добавете коментар...

 1. Иван

  Цялата работа е, че Google ще затрудни безплатния достъп на службите. До поискване коя и да е служба в съответната държава срещу заплащане или направо с платен абонамент – Google ще декриптира и ще предоставя достъп.

  Идеята е следено да е платено, а не безплатно. Много добре се знае принципа на работа с ключове няма как да кажат от Google не можем да декриптираме собствената си система за криптиране – те ще кажат направо колко пари искат.

  Всичко е с цел сигурност и защита на хората. Сега на мода е да хващат и преследват хора още преди да са извършили нещо нередно. Има случай с писател на криминални романи който си е търсил материали в интернет по истински случаи за книгата която пише. Какво се случва разбиват къщата му просват го на земята и го арестуват, защото имало голяма вероятност да извърши престъпление.

 2. Драгомир

  Иван определено е така. За да не те следят, трябва декриптиращият ключ да го пратиш криптирано на получателя. Е, ако Google е по средата, то тя може да го подмени каквото и когато си реши.
  Цялата работа е, че вече службите не могат да принудят Google да получат безплатен достъп да информацията в мейлите. Просто Google ще кажат не можем да го декодираме и готово.

 3. Иван

  Когато имат ключовете за криптиране дори ще им още по-лесно на Google и Yahoo да следят и предоставят достъп до писмата на хората на различни правителствени организации.

Коментар