Архитект съживява идеята „Binishell” за еко къщи

През 60-те години на миналия век д-р Данте Бини, архитект по професия, изобретява „Binishell” – метод за изграждане на екологични къщи чрез надуваема мембрана и бетонен купол. Въпреки че са построени повече от хиляда „купола”, практиката е загърбена, поради всеобщите опасения относно стабилността.

Синът на Данте – Николо – също е архитект и днес е решен да съживи метода „Binishell” за осигуряване на евтини жилища по целия свят, пише GreenTech.bg.

Технологията е известна с бързото време за строителство и ниското въздействие върху околната среда. Поставя се фундаментна плоча и върху нея се надува голям „мехур”, който се простира по целия периметър на плочата. Бетонът се излива върху „мехура” и се втвърдява, създавайки куполна структура.

Подобен метод на строителство е ефективен, но се появяват структурни проблеми в някои случаи, което довежда до смъртта на концепцията през миналия век. От 1600 сгради Binishell, построени между 1964 г. и 1980 г., две е трябвало да бъдат разрушени поради структурни причини.

Един от куполите, които са били демонтирани, е използван като място за провеждане на изпити, конференции и дипломни церемонии в Университета Монаш във Виктория, Австралия. 11-метровият купол е проектиран от бащата на Николо през 1979 г. и издигнат с помощта на 300 тона бетон, стомана и мембрана. Оценката на риска, извършена през 2009 г., разкрива структурни проблеми със сградата и тя незабавно е разрушена.

„Реактивната глина в почвата е накарала основата на Binishell да се усуче, което впоследствие е причинило пукнатини в обвивката”, обяснява мениджърът по съоръженията в кампуса на университета Брайън Старт.

И докато принципът на изграждане на малките куполи си остава същият, онова, което кара Николо Бини да вярва в завръщането на технологията, е нейната екологичност и достъпност.

„Ние изцяло сме пре-проектирали всеки аспект на технологията, не само за да я направим по-безопасна и по-лесна за изграждане, но и за да е по-екологична и по-достъпна”, казва младият архитект. По думите му, това засяга всичко – системата на фиксиране на основите, арматурната стомана, бетонната смес, дизайна и материалите, използвани за „мехура”.

Бини казва, че с новите подобрения куполните къщи стават съвместими с международните норми на строителство. Те са и по-устойчиви срещу силите на природата.

„Нашите куполи имат по-нисък център на тежестта, те са монолитни и с непрекъсната точка на свързване към основите…. това ги прави много по-издръжливи на натоварване от земетресения и силни ветрове. Тяхната естествена аеродинамика, дължаща се на самия процес на изграждане, минимизира ветровите натоварвания. Фактът, че са изработени от бетон, ги прави по-устойчиви срещу пожари и наводнения”, споделя той.

Николо Бини е измислил три нови модела на „Binishell”: една къща, проектирана за средни жилищни нужди и образователни съоръжения, един модел за евтини жилища и временни жилища при бедствия, а също и един по-гъвкав вариант, предназначен за индивидуални частни домове и курорти.

Бини казва, че „Binishell” къщите използват наполовина по-малко ресурси от сравними по размер традиционни сгради, струват двойно по-малко, използват наполовина по-малко енергия и могат да се изграждат три пъти по-бързо.

Коментар