Пентагонът “отряза” Google за военните бази

Пентагонът забрани на екипите на Google да правят детайлни улични видео карти на американски военни обекти, след като снимки на база в Тексас се появиха на популярен Интернет сайт. Според американските военни, тези видео карти са предпоставка за рискове в сигурността на базите, съобщи news.yahoo.com.
В съобщение, изпратено в края на миналата седмица до всички бази в страната, се разпорежда да не се допускат екипите на Google да правят панорамни снимки на територията на обектите. От най-голямата търсачка пък заявиха, че правенето на подобни снимки противоречи на нейните практики и добавиха, че този инцидент е просто една грешка.
След предупреждението, интернет компанията е свалила снимките от сайта в срок от 24 часа. Решението забраната да стане формална е било взето, след като поне един екип на Google е поискал и е получил разрешение за достъп до базата форт Сам Хюстън.
От американската армия се безпокоят, че правенето на улични снимки на 360 градуса може да предостави важна информация на потенциални противници, както и да застраши персонала на базата. Подобни снимки могат да покажат как е разположена охраната, как се вдигат и се спускат бариерите, как се влиза и излиза от сградите, което поставя реален риск за сигурността на военните съоръжения.
Говорител на Google обаче заяви, че екипът на търсачката е поискал достъп до базата по погрешка.
Проблемът възникна само дни след публикациите, че протестиращи са използвали Google Earth, за да намерят достъп до покрива на сградата на Парламента в Лондон. В услугата Google Map има функция Street View, която позволява на потребителите да кликнат върху дадена локация и да видят панорамна снимка на това място.

Коментар