Малки лаптопи издържат по 10 часа на батерия

На хоризонта вече се задават ултра компактни лаптопи, които ще издържат много по-дълго време на батерии. Един такъв модел показа компанията Clevo в рамките на изложението CeBIT в Хановер, Германия.
Лаптопът TN70M е изграден на базата на мобилната платформа Intel Centrino Atom, която гигантът анонсира на CeBIT. Процесорът Atom е проектиран по 45-нанометрова технология, съдържа 47 милиона транзистора и е способен да изпълнява всички инструкции на архитектурата Core 2. Atom е изключително малък по размери и икономичен – консумира от 0,6 до 2,5 вата.
TN70M използва процесор Silverthorne, който е един от вариантите на Atom, работещ на тактова честота 1,6 GHZ. Архитектурата поддържа двупоточна технология на обработка на данните, подобна на Hyper-Threading.
Лаптопът е проектиран на базата на чипсет Poolsbo, с вградена графика Intel GMA 500. На разположение на потребителите е 7-инчов широк екран. Отличителна особеност на модела е възможността за работа на батерии до 10 часа, което се дължи на характеристиките на новата мобилна платформа на Intel.

Коментар