Слънчеви централи могат да осигурят енергия целогодишно

Една голяма, разпределена мрежа от системи за концентрирана слънчева енергия (CSP) в басейна на Средиземно море или пустинята Калахари в Южна Африка би била достатъчна и ще може да работи постоянно с 80 на сто от максималния си капацитет или повече – през цялата година, независимо от деня, сезона или климатичните условия, твърди изследване на Международния институт за анализ на приложни системи (IIASA).

Потенциалът за генериране на слънчева енергия из пустините на Земята е по същество неограничен: има повече от достатъчно площ земя и много слънце – толкова, че може да се генерира много повече електричество, отколкото е нужно на целия свят, пише GreenTech.bg. Все пак тези огромни съоръжения за генериране на енергия биха били непрактични, ако се изграждат от фотоволтаични (PV) клетки, най-вече защото PV не могат да работят през нощта и се влияят от променящите външни метеорологични условия.

Да се изгражда електропреносната мрежа предимно с фотоволтаични системи означава много голям брой системи от батерии, което увеличава разходите за електроенергия. Един друг обещаващ подход за черпене на енергия от Слънцето е концентрираната слънчева енергия. При нея системи от огледала и лещи съсредоточават слънчевата светлина от голяма площ върху по-малка площ, нагрявайки работен флуид, който се използва за задвижване на парна турбина и съответно за генериране на електричество.

Голямото предимство тук е, че самата загрята течност може да се разглежда и като система за съхранение на енергия (тези работни течности се нагряват до над 800 градуса и изстиват бавно). Чрез интелигентно управление на това кога и как тази топлина се превръща в електричество, подобни централи биха могли да продължават да генерират електроенергия по всяко време, дори доста след залез слънце.

От решаващо значение е способността на CSP системите да съхраняват енергията през нощта или при лошо време. Това не би коствало никакви допълнителни разходи, ако системите са разположени в райони като Сахара и пустинята Калахари. В други области, като например пустинята Мохаве, използването на CSP и като системи за съхранение, би добавило повече разходи.

Изследователите казват, че ако мрежа от CSP централи се разположи върху голяма площ в пустините, това ще гарантира, че дори слънцето да остане скрито за дълги периоди от време, системата все пак ще може да задоволява мащабните енергийни нужди чрез разпределяне на енергията там, където е необходима.

Това е първото подробно проучване, което доказва, че наистина е възможно да се изгради електрическа мрежа, която разчита главно на слънчева енергия и все пак осигурява надеждна електроенергия денонощно, през цялата година. Освен това разходите на база киловатчас могат да започнат да спадат драстично през следващите няколко години.

Коментар