Проект “трите предупреждения” ще бори пиратството

Седем от всеки десет потребители на интернет веднага биха прекратили свалянето на пиратско съдържание, ако на екрана на своя компютър видят предупреждение, че ще бъдат лишени от достъп до мрежата. Това твърди нов доклад на британската юридическа фирма Wiggins, данни от който бяха изнесени на международен семинар за цифрови развлечения.

Проучването е извършено сред повече от 1600 интернет потребители на възраст между 15 и 64 години. Изненадващо, най-респектирани от закона са се оказали подрастващите – 80% от тях биха приключили с пиратството под угрозата да им бъде спрян достъпът до мрежата.

Притежателите на защитено с авторски права съдържание потриват доволно ръце след изнесените обнадеждаващи резултати. Неотдавна правителството на Великобритания обяви, че ще предприеме мерки за борба с пиратството, а статистиката от проучването показва, че те биха имали поразително висок ефект.

Приоритет на британските власти в борбата с пиратите е стартирането на проекта “трите предупреждения”. Идеята е потребителите на незаконно съдържание да бъдат лишавани от достъп до интернет, след третото направено предупреждение.

Подобен проект вече одобри и френското правителство. През лятото ще влезе в сила и специален закон за него, припомни DailyTech.

Контролът върху потребителите по системата за трите предупреждения ще извършват интернет доставчиците. Това обаче ще постави провайдерите в неизгодна позиция, тъй като процедурата ще ги натовари с разходи и проблеми с клиентите.

Асоциацията на доставчиците на интернет услуги се опасява от въвличането на нейните членове в съдебни спорове с потребители, които са изпитали силата на “третото предупреждение”. Браншовата организация настоява законът да гарантира, че на доставчиците ще бъдат възстановени разходите по очакваните съдебни дела.

Коментари по темата: „Проект “трите предупреждения” ще бори пиратството”

добавете коментар...

  1. tzarbd

    Хахахах бе тия са луди. Три предупреждения. И как ще бъде спрян достъпа? Сигурно ще го вкарат в затора може би ? Ей боже колко олигофрения има на тоя свят боже!

Коментар