Соларни клетки постигат над 50% ефективност

Слънчевите клетки на Semprius са малки и евтини за производство

Американската компания Semprius обещава евтини за производство слънчеви панели с ефективност 50%

Днешните соларни клетки могат да преобразуват от 15 до 25 на сто от слънчевата светлина в електричество. „Светият Граал” за индустрията е да се постигне 50 процента ефективност на преобразуването.

В лабораторни условия учените вече са постигали до 44,7% ефективност, но една млада фирма на име Semprius твърди, че „има техника за подреждане на слънчеви клетки, която би довела до 50 процента ефективност, при това не само в лабораторията”.

Това не е всичко: тъй като слънчевите клетки на Semprius са малки и евтини за производство, компанията счита, че слънчевата енергия може да стане по-евтина от природен газ, съобщи GreenTech.bg.

Semprius е направила три основни нововъведения, посочва MIT Technology Review. „Това са по-евтин и по-бърз начин да се слепват клетките, патентован начин за електрическо свързване на клетките, както и нов вид лепило за прикрепване на клетките заедно”.

В своя дизайн фирмата използва миниатюрни отделни клетки, всяка с размер около милиметър, което води до намаляване на разходите за охлаждане и също така помага за подобряване на ефективността.

Напластяването на соларни клетки не е генерално нова идея, но Semprius драматично е подобрили съществуващата технология. Използвайки уникална своя техника, инженерите на компанията са наредила три полупроводникови материала върху четвърти слой – слънчева клетка. Това устройство е постигнало ефективност от 44,1%.

Освен това новата технология позволява да се използват повторно скъпите поликристални силициеви панели за изграждане на многослойни соларни клетки, което намалява производствените разходи.

Semprius смята, че в рамките на 3 до 5 години ще може да произвежда слънчеви клетки, състоящи се от два реда многослойни клетки, което би означавало пет или шест полупроводника. Това устройство би могло действително да надхвърля 50 процента ефективност.

Най-хубавото в цялата работа е, че при 80 до 100 мегавата годишно производствени мощности тези слънчеви клетки ще струват толкова, че биха направили слънчевата енергия по-евтина от природния газ.

Коментар