Соларен масив се сгъва като оригами

Ракетите, които излитат в космоса, имат ограничено пространство за „багаж”. Ето защо учените от НАСА търсят най-оптималния метод за сгъване на соларните системи, които захранват апаратурата на всеки космически кораб.

Едно ново решение в тази област е заимствано от древното японско изкуство оригами. Използвайки иновативна техника за сгъване, изследователите от университета BYU (Brigham Young University) и НАСА са създали голям соларен масив, който може да се сгъне и смали 10-кратно, съобщи GreenTech.bg.

Сега използваните соларни масиви се сгъват в прости форми като акордеон или ветрило. Новата конфигурация на НАСА обаче се сгъва подобно на цвете. Когато се отваря, тя изглежда сякаш цветето започва да цъфти, а ако се вгледате внимателно в отворения масив, структурата изглежда като да е съставена от десетки паралелограми.

Целият панел се разгръща лесно, като се издърпа единият ъгъл – получава се огромен, плосък кръг. Формата на сгъване в изкуството оригами се нарича „Миура”, на името на астрофизика Корио Миура, който я е изобретил през 90-те години за соларна употреба.

А колко мощен е този прекрасен слънчева масив? Един подобен кръг може да генерира 250 киловата енергия, което е значително подобрение в сравнение със сегашните едва 14 киловата, които осигуряват текущите масиви.

Коментар