Отварят у нас втората в Европа тестова IPv6 лаборатория

Втората в рамките на цяла Европа и първата в Югоизточна част на континента IPv6 лаборатория ще бъда открита утре в София от Cisco и Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Подобна лаборатория действа и във Френската национална изследователска мрежа RENATER в Париж, като двете ще бъдат свързани за споделяне на ресурси и достъп.
Новата лаборатория ще осигури отворена среда за изпитване на решения, мрежови настройки и приложения, изградени върху Интернет протокола от ново поколение, известен като IPv6. Ресурсите й ще се ползват от университети, научни звена и институти, от частни компании и държавни институции за тестове и развойна дейност, свързани с IPv6. Тя ще предоставя обучения, дистанционен и пряк достъп до ресурси.
Лабораторията е част от международния проект по 7-ма рамкова програма 6DEPLOY, в който участват изследователски мрежи от цял свят. Мрежовото комуникационно оборудване е дарение от Cisco.
Лабораторията ще бъде управлявана от Българската изследователска и образователна мрежа (BREN) в сътрудничество с ДАИТС. Екипът от специалисти на BREN вече участва в проекта 6DEPLOY. Лабораторията ще бъде открита утре в 12 март, в Българо-корейския център в подлеза на НДК. 
Поради впечатляващия ръст в използването на Интернет и базираните на него технологии по целия свят, публичното пространство с IP адреси става все по-недостатъчно. Настоящата версия на Интернет протокола (IPv4) вече има ограничен брой оставащи адреси, които ще стигнат само до 2010-2011.
Обединението на технологии и нарастващият брой устройства в Интернет също така се нуждаят от пространство с нови адреси. За страни като България, която се присъедини в последните етапи от разпределението на адресите в IPv4, възприемането на IPv6 представлява възможност за по-бързо преодоляване на недостига и за посрещане на бъдещето на Интернет, посочиха от Cisco.

Коментар