Нова прогноза за спад при таблетите

През настоящата година в света ще бъдат продадени 153 милиона таблета и 171 милиона лаптопа, прогнозира TrendForce

През настоящата година в света ще бъдат продадени 153 милиона таблета и 171 милиона лаптопа, прогнозира TrendForce

Търсенето на таблети в световен мащаб намалява, а на ноутбуци – расте, става ясно от анализ на компанията TrendForce.

Продължителният спад на пазара за ноутбуци вече е в миналото. Традиционните преносими компютри взимат реванш от таблетите, интересът към които намалява.

TrendForce прогнозира, че през настоящата година в света ще бъдат продадени 153 милиона таблета и 171 милиона лаптопа. Таблетите ще отбележат спад от 1,8%, докато продажбите на мобилни компютри в стандартен формат с клавиатура ще нараснат с 1%.

През второто полугодие доставките на ноутбуци може да се увеличат с 4-7%, за сметка на слабите продажби на iPad и останалите таблети, както и заради повишеното търсене на лаптопи в корпоративния сектор. Големите марки като Hewlett-Packard и Lenovo ще отбележат ръст в продажбите на персонални компютри, сочи анализът.

На пазара за таблети се наблюдава ценова война и сериозно поевтиняване на устройствата. Apple с нейния скъп iPad може да се чувства спокойна за първото място, въпреки че делът й намалява, показват цифрите.

През второто тримесечие на 2014 г. Apple е произвела 14,1 милиона таблета, което е с 10% по-малко спрямо първото тримесечие, съобщи digitimes.com. Най-близкият конкурент, Samsung, е произвел 8,5 милиона таблета в периода април-юни.

Коментар