Турция е най-засегната от ботмрежата Sality

Рекорден брой инфекции със зловредните програми Sality и Gameover Zeus са регистрирани в Турция. Според датската компания CSIS Security Group, в южната ни съседка се наблюдава много по-висок процент на зараза на всеки 1000  потребители с интернет връзка, отколкото е средното ниво в Европейския съюз.

Нивата на инфекции със Sality и Gameover Zeus са много по-високи в Турция отколкото в ЕС (източник: CSIS Security Group)

Нивата на инфекции със Sality и Gameover Zeus са много по-високи в Турция отколкото в ЕС (източник: CSIS Security Group)

При ботмрежата Sality нивото на инфектиране в Турция е 4,8 пъти по-високо, докато  заразата с Gameover Zeus е 1,2 пъти по-голяма, сочи статистиката за първото тримесечие на годината.

Анализаторите отбелязват, че само 47% от населението на Турция е свързано към интернет, докато в страни като Дания и Холандия този показател е 96%. Друг любопитен резултат е, че в Турция има 37 пъти повече Sality и 1,6 пъти повече Zeus инфекции на 1000 души, отколкото в Германия.

Сравнението на Турция и Германия е интересно с това, че двете страни са приблизително еднакви по население, но доста различни по отношение на интернет свързаността. Немците имат около два пъти повече интернет връзки отколкото турците.

Кибер престъпниците предпочитат да атакуват Турция по простата причина, че страната все още е слабо защитена, което я прави уязвима цел, в която кампаниите имат по-голям шанс за успех. Така например, делът на неподдържаната операционна система Windows XP е два пъти по-голям в Турция, отколкото в Германия.

По данни на CSIS, броят на инфекциите Gameover Zeus в Турция възлиза на 91 286, а заразите със Sality достигат 65 244. През първото тримесечие около 6,6 милиона IP адреса са били атакувани от двете зловредни програми.

Коментари по темата: „Турция е най-засегната от ботмрежата Sality”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    TIA TURCIA PO PRINCIP E EDNA GOLJAMA INFEKCIAINSECT

Коментар