Европа раздаде престижни научни награди

Д-р Андреа Ферари от Кеймбриджкия университет взе наградата „Мари Кюри“ за високи научни постижения в областта на нанотръбите и новите електронни устройства, съобщиха от Европейската комисия.
Още четирима победители получиха по 50 000 евро: д-р Луиза Корадо от Кеймбриджкия университет за изследването на влиянието на богатството върху щастието; д-р Бату Ерман от университета Сабанчи в Истанбул, който е проучвал ролята на Т-клетките в борбата с рака; професор Робърт Никъл от Портсмутския университет за прозренията в областта на тъмната енергия; и д-р Валери О”Донъл от Кардифския университет за работата ѝ върху свободните радикали и възпаляването.
За пръв път трите най-престижни научни награди на ЕС – за научно общуване, „Мари Кюри“ и „Декарт“ – бяха връчени едновременно на церемония в Брюксел на 12 март. Комисарят по наука и изследвания Янез Поточник определи победителите като „най-доброто, което Европа може да предложи“, а наградите – като признание за отличие, откритост и творчество.
Три награди на стойност 60 000 евро бяха връчени на проекти, повишаващи обществения интерес към изследванията и помагащи за разбиране на науката. Най-добър комуникатор на годината стана Жан-Пиер Люмине, най-добър писател – Делфин Гринберг от Двореца на откритията в Париж, а най-добър документален филм – предаването на Питър Ленърд и Андрю Коен по БиБиСи „По-голямата част от вселената липсва“, разказващо за мистериозната тъмна материя и тъмна енергия, които според учените изграждат 96% от нашата вселена.
Бяха присъдени и награди „Декарт“ за научни изследвания от транснационални екипи, постигнали изключителни резултати заедно. Трите наградени екипа си поделиха 1 360 000 евро: Virilis – за изследването на борбата с инфекциите с бактерии от вида „листерия“, SynNanoMotors – за произвеждането на едни от първите в света работещи синтетични молекулярни двигатели и механични наномашини; и EPICA – за анализа на ледените ядра в Антарктика, довел до по-добро разбиране на изменението на климата и неговите механизми и последствия.

по темата: „Европа раздаде престижни научни награди”

добавете коментар...

  1. ajdede

    Първо: Другите дето са взели награди също са европейци. Както знаем, заглавието съдържа новината. А тя евентуално е, че Ес е раздал /може би са ежегодни, трябва да се види някъде/ награди за еди какво си. Второ: Награди за прозрения едва ли се раздават.

Коментар