България се готви за идващия недостиг на интернет адреси

Мрежовият гигант Cisco и Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС) откриха в София първата в Югоизточна Европа лаборатория за работа с интернет протокол от ново поколение (IPv6). Компанията дарява на България телекомуникационно и мрежово оборудване за лабораторията на стойност 1,3 млн. долара, съгласно протокола, който подписаха Пламен Вачков, председател на ДАИТС, и Тео де Йонг, представител на Cisco и управляващ мениджър проекти към Европейската комисия.
“Когато усилията на държавата срещнат подкрепа в лицето на големия бизнес, какъвто е настоящият случай със Cisco, резултатите са много по-значими”, каза Пламен Вачков. „С откриването на лабораторията се подготвяме за очертаващия се през следващите години недостиг на интернет пространство”, посочи още председателят на ДАИТС.
Обединението на технологии и нарастващият брой устройства в Интернет се нуждаят от пространство с нови адреси. За страни като България, която се присъедини в последните етапи от разпределението на адресите в IPv4, възприемането на IPv6 представлява възможност за по-бързо преодоляване на недостига и за посрещане на бъдещето на Интернет.
Сегашният интернет протокол може да поддържа 4 милиарда адреса, което през 2012 година ще е крайно недостатъчно, обясни в презентация заместник-председателят на ДАИТС Красимир Симонски.
Към края на 2008 година компютрите в света се очаква да бъдат 1 милиард , а към 2015 година – 2 милиарда. Освен тях, във всяко домакинство ще има оборудване, което също ще може да се свързва към мрежата.
Затова светът още от 1995 година започва да експериментира с интернет протокол от ново поколение, който гарантира повече пространство, повече сигурност, по-лесно формиране на групи от компютри и екипи. Това е дълъг процес, но ще даде възможност на всеки персонален компютър да се превърне в сървър и в източник на съдържание в интернет, посочиха специалистите.
В близко време интернет ще стане по-мобилен, целият свят ще бъде изпъстрен със сензори, които ще бъдат свързани към глобалната мрежа, добави Теб де Йонг.
В новата лаборатория учени, служители в държавната администрация и телекомуникационни специалисти ще могат да се обучават, на място или чрез виртуален достъп, по иновативни ИКТ решения, свързани с налагането на IPv6. Лабораторията ще бъде управлявана от Българската изследователска и образователна мрежа (BREN) в сътрудничество с ДАИТС.
Екипът от специалисти на BREN вече участва в проекта 6DEPLOY, финансиран от 7-мата рамкова програма на Европейския съюз, в който участват 13 институции от целия свят и чиито цели са разпространяване на знания за IPv6 и подкрепа за неговото внедряване.
В Европа досега имаше само една IPv6 лаборатория за обучение и изследвания, разположена в Париж, която ще бъде свързана и лабораторията в София, за да могат потребителите да споделят ресурси.

по темата: „България се готви за идващия недостиг на интернет адреси”

добавете коментар...

  1. Iliev

    Как ще е втора и какво толкова и е уникалното,аз вкъщи съм си направил мрежата отдавна IPv6.

Коментар