Излизат конфигурируеми икономични процесори

Компанията ARC International пусна на пазара серия от конфигурируеми 32-разрядни процесори с изключително ниска консумация на енергия. Моделите ARC Energy PRO са по-икономични със 75% от съществуващите подобни процесори на пазара, предназначени за портативни устройства и системи за вграждане, вкл. многоядрени.
Разработчикът е постигнал високата енергийна ефективност чрез цялостен хардуерно-софтуерен подход. Отделен блок в ARC Energy PRO, наречен Power Management Unit, променя динамично захранващото напрежение и тактовата честота на процесора. Тази функционалност може да се приложи както за отделно ядро, така и върху други компоненти на едночиповото решение на ARC.
ARC Energy PRO включва две ядра, ориентирани към конкретни приложения. Едното от тях, с минимална консумация на електроенергия и без кеш памет, е предназначено за вградени системи, вкл. контролери, отделни функционални блокове и медицинско оборудване. Второто ядро ще намери приложение в процесори за портативни електронни устройства.
Новата конфигурируема система вече се поддържа от операционната система ARC MQX.

Коментар