Полски космолог взе наградата “Темпълтън”

Полският космолог и католически свещеник Майкъл (Михау) Хелър, който повече от 40 години разработва оригинални концепции за произхода на Вселената, като през това време е бил репресиран от правителството, спечели наградата „Темпълтън” за 2008 г.
Наградата на стойност 820 000 лири стерлинги (повече от 1,6 милиона щатски долара) бе обявена вчера на пресконференция в Църковния център за Обединените нации в Ню Йорк от фондация "Джон Темпълтън", която присъжда отличието от 1973 г. насам. „Темпълтън” е най-голямата годишна парична награда в света, която се присъжда на отделна личност.
72-годишният Хелър, професор във факултета по философия в Епископската академия за теология в Краков, се е трудил с години в условия на силна репресия от страна на Съветския Съюз, гласи официалната информация за неговото награждаване. Той е важна фигура в света на физиката и космологията, теологията и философията със своите убедителни и провокиращи концепции по въпроси, които засягат всички тези дисциплини, макар и често от твърде различни перспективи.
Неговият академичен и религиозен опит му дава възможност удобно да се движи и в двете среди. Обширните разработки на Хелър предизвикват ново важно разглеждане на някои от най-дълбоките концепции за човешкия род.
Хелър разглежда фундаментални въпроси като „Трябва ли вселената да има причина за съществуването си?”, изискващи широк набор от източници, които в друг случай не биха имали нищо общо. Като събира математици, философи, космолози и теолози, които се интересуват от тези теми, той също така дава възможност на всеки от тях да сподели идеите си, за да помогнат на останалите, без да се влиза в конфликт със съответните методологии.
 „Множество процеси във Вселената могат да бъдат описани като последователност от етапи, при която предходният етап причинява този след него … (и) винаги има динамичен закон, който указва как един етап трябва да породи друг такъв. Динамичните закони обаче се изразяват под формата на математически уравнения, и ако се запитаме за причината за съществуването на Вселената, трябва да се запитаме и за причината за съществуването на математическите закони. Тогава се връщаме отново към Великия модел на Бог, който измисля Вселената, към въпроса за основната каузалност: Защо вместо нищо съществува нещо? Когато зададем този въпрос, ние не питаме за причина, която е като всички други – ние питаме за корена на всички възможни причини”, казва Хелър.
Като католически свещеник, Хелър преодолява анти-религиозните политики на полските власти, като предлага нови перспективи за вярващите, в които поставя традиционния християнски начин за разглеждане на вселената в по-широк космологичен контекст и инициира това, което може да бъде наречено „теология на науката”. 
“Неговата уникална позиция на творчески учен и човек, отразяващ религията, даде на науката усещане за трансцедентна мистерия, а на религията – виждане за вселената през широко отворените очи на науката… Видно е, че за него математическата същност на света и неговото разбиране от хората изграждат обстоятелствените доказателства за съществуването на Бог”, посочва професор Карол Мусиоу, ректор на Ягелонския университет и професор в местния Институт по физика.
Учредена от глобалния инвеститор и филантроп сър Джон Темпълтън, паричната стойност на наградата е такава, че винаги да превишава Нобеловите награди, подчертавайки по този начин убеждението на Темпълтън, че ползите от напредъка в духовните открития могат да имат много по-голямо количествено измерение от тези, получени вследствие на други ценни човешки усилия.
Наградата „Темпълтън” за 2008 г. ще бъде официално връчена на Хелър от принц Филип, херцог на Единбург, по време на частна церемония в Бъкингамския дворец на 7 май.

Коментар