Наплив от ИТ работници към Острова

Броят на ИТ специалистите във Великобритания, идващи отвън, продължава да нараства, по данни на ATSCo. През миналата година разрешение за работа на Острова са получили 38 450 души от страни извън Европейския съюз, като 82% от тях са индийци.

Външните кадри в британските ИТ компании са се увеличили с 209% през последните пет години. За 2006 година в страната са влезли да работят в ИТ точно 33 756 души от държави извън ЕС.

Една немалка част от пришълците са служители на регионални офиси на британски компании. Това постепенно се превръща в политика на фирмите, които предпочитат първо да обучат кадрите си на развиващи се пазари и след това да ги привлекат на Острова. Външната сила е и далеч по-евтина за предприемачите.

Обикновено гастербайтерите заемат длъжности от средно ниво в британските ИТ компании. Законодателството обаче изисква от фирмите, преди да наемат външни хора, да потърсят кадри от местния пазар. Но това правило все по-трудно се контролира от властите.
Нашествието от външни ИТ работници подбива пазара на труда във Великобритания и демотивира младите хора там да учат информационни технологии, коментират анализаторите.

Коментар