Nokia ще пусне тестова 5G мрежа през 2015 г.

Nokia ще изгради тестове 5G мрежа във финландския град Оулу

Nokia ще изгради тестова 5G мрежа във финландския град Оулу

Nokia Networks работи усилено по внедряване на мобилни мрежи от пето поколение (5G). Компанията ще си партнира с японския оператор NTT DoCoMo в съвместни изследвания и практическа реализация на 5G мобилни решения.

В началото на следващата година Nokia ще започне изграждането на първите тестови кули, които ще поддържат скорост на предаване на данни по стандарта 5G. По план, оборудването трябва да се монтира във финландския град Оулу.

Спецификацията за 5G все още е в процес на разработка. Очаква се новият мобилен стандарт да увеличи скоростта на предаване на данни от 10 до 100 пъти, в сравнение със сегашните LTE  мрежи. Важен въпрос също така е енергийната ефективност на новите мрежи. Nokia обещава да намали консумацията с до 90% спрямо LTE.

Днешните LTE скорости на практика не превишават 25Mbps (източник: opensignal.com)

Днешните LTE скорости на практика не превишават 25Mbps (източник: opensignal.com)

Предполага се, че потребителите на 5G устройства ще ползват реални скорости над 500 Mbps, докато при 4G мрежите този показател теоретично достига 326 Mbps, а на практика не превишава 25Mbps, според opensignal.com.

Китайската компания ZTE, най-големият производител на мрежово оборудване в страната, също планира да започне тестови изпитания на 5G мрежа през следващата година. Напред в разработките на 5G е и шведската компания Ericsson.

Коментар