ЕС одобри сделка на Oracle и Micros Systems за $5,3 млрд.

В последните 10 години Oracle погълна около 100 компании, като плати за тях общо 50 милиарда долара

В последните 10 години Oracle погълна около 100 компании, като плати за тях общо 50 милиарда долара

Европейската комисия одобри една от най-големите сделки в историята на Oracle – поглъщането на Micros Systems за сумата от 5,3 млрд. долара.

Комисията смята, че сделката няма да навреди на конкуренцията в сектора, тъй като съвкупният пазарен дял на двете компании е ограничен и силните конкуренти ще останат такива и след финализиране на покупката, гласи официалното изявление.

Micros Systems продава свързани към интернет касови апарати и софтуер за обслужване на клиентите и управление на бизнеса. Клиенти на компанията са 370 хиляди ресторанта, 30 хиляди хотела и 59 хиляди магазина. Приходите на Micros Systems за последната финансова година възлизат на 1,27 млрд. долара.

Очаква се сделката да бъде финализирана по-късно тази година. Инвеститорите в Micros Systems ще получат от Oracle по 68 долара за всяка своя акция.

Oracle се опита да купи Micros Systems още преди шест години, но сделката пропадна в последния момент. За американската компания сегашното поглъщане е второто по големина в цялата й история – през 2009 г. Oracle купи Sun Microsystems за сумата от 5,7 млрд. долара.

В последните 10 години софтуерният гигант погълна около 100 компании, като плати за тях общо 50 милиарда долара. Приходите на Oracle за четвъртото финансово тримесечие, приключило на 31 май, възлизат на 11,3 млрд. долара, а печалбата е 3,6 млрд. долара.

Коментар