РС индустрията подготвя лаптопи с цени до $250

Мобилните компютри от начално ниво ще разчитат на евтини процесори и операционна система Windows 8.1

250-доларовите лаптопи ще разчитат на евтини процесори и Windows 8.1

Microsoft и нейни партньори като HP, Toshiba и Acer ще налагат на пазара евтини ноутбуци под управление на Windows. Според анализаторската компания Nomura, подобни лаптопи ще струват не повече от 250 долара.

Мобилните компютри от начално ниво ще разчитат на евтини процесори и операционна система Windows 8.1. Според анализатора Патрик Чен от Nomura,  бюджетните лаптопи ще оформят нов сегмент от пазара, подобно на хромбуците и таблетите.

Първоначално, производителите ще пуснат малки обеми от евтините лаптопи, с които ще се опитат да отнемат част от пазарния дял на таблетите и хромбуците (мобилни компютри под управление на Chrome OS). Това ще бъдат по-скоро нишови, отколкото масови продукти, прогнозира Nomura.

Продажбите на бюджетни лаптопи ще носят по-малко печалби на марковите доставчици, в резултат на което рентабилността на някои от тях може да отслабне. В същото време, контрактни производители като Quanta Computer, Compal Electronics и Wistron ще продължат да печелят добре и от 250-доларовите компютри, пише TaipeTimes.

По данни на Gartner, през второто тримесечие на 2014 г. световната компютърна индустрия за първи път от две години насам постигна ръст. Отчасти това се дължи на пенсионирането на Windows XP от Microsoft и намалелия интерес към таблетите в развиващите се страни.

Microsoft работи не само за налагане на бюджетни компютри. Неотдавна компанията реши да доставя безплатно своята операционна система Windows на производители на устройства с размер на екрана до 9 инча – смартфони и таблети, за да конкурира Android, която е лидер на мобилния пазар и също е безплатна.

Коментари по темата: „РС индустрията подготвя лаптопи с цени до $250”

добавете коментар...

  1. :o)

    Андроид и Гугъл са безплатни, защото печелят МИЛИАРДИ от реклами и приложения.
    Така че Нико, ти не ги мисли 🙂

    Колкото до евтини лаптопи. Това е мега смешно.
    Съживяване на труп.
    Свърши тая, няма вече лаптопи за масовия клиент, там са таблети и смартфони и фаблети.
    В бъдеще ще има лаптопи само за бизнес 😉
    А няма да говоря при сегашните цени по 350-400$ на какво качество са лаптопите.
    А ако станат 200-250$ не ми се мисли направо…

  2. Драгомир

    Андроид си е безплатна, защото производителите на хардуер не плащат нищо за нея. Както търсачката Google е безплатна. Като търсиш, то не плащаш нищо за нея.

  3. Нико

    Нито операционната система на Microsoft, нито тази на Андроид са били безплатни и никога няма да бъдат безплатни.

    Търговски трикове всичко е толкова ОЧЕИЗВАДНО – как ви звучи това продават за пари безплатни продукти.

    Пример, за да ползваш Андроид трябва да си купиш все пак смартфон или таблет, а това че цената е Ц или че Ц1+Ц2=Ц е подигравка с хората. Просто слагат една цена за хардуер и софтуер и останалото е тайна кой какъв процент взима.

Коментар