Google форсира квантовите разработки

Google влага все повече усилия в разработката на квантови процесори

Google влага все повече усилия в разработката на квантови процесори

Изследователски екип, ръководен от физика Джон Мартини от Университета на Калифорния в Санта Барбара, ще се присъедини към Google, където ще работи по проект за нови квантови информационни процесори, базирани на свръхпроводници.

Джон и неговата група имат сериозни успехи в разработката на свръхпроводящи квантови електронни компоненти. Наскоро ученият бе удостоен с наградата London Prize за ролята му на пионер в квантовия контрол и квантовата обработка на информация, съобщи блогът на Google Research.

От компанията твърдят, че с привлечените специалисти екипът на Quantum AI ще може да създаде и тества нови дизайни за квантова оптимизация и процесори на базата на последните теоретични постановки. Същевременно, компанията ще продължи експериментите с машината „Везувий” на НАСА.

От известно време насам Google насочва усилия извън уеб решенията. Интернет гигантът разработва безпилотни автомобили и технологии за изкуствен интелект, като за целта придоби няколко перспективни компании, вкл. DeepMind.

Коментар