Сътрудниците оскъпяват ИТ сигурността

Разходите за сигурност ще натежат на работодателите, които разчитат на дистанционни сътрудници. Почти две трети от фирмите планират да увеличат разходите за ИТ сигурност през настоящата година, за да елиминират рисковете от работата на служителите извън офиса, установява проучване на Cisco сред отговорните за вземане на ИТ решения.
Една трета от анкетираните за заявили, че ще увеличат разходите за ИТ сигурност с над 10%. Освен че извличат ползи от дистанционната работа, като например нарастване на производителността и намаляване на текучеството, мениджърите са принудени да инвестират в технологии, които да обезпечат корпоративната сигурност.
Възможни рискове за фирмите са достъпът до мрежи под прикритието на легален потребител или чрез неговата връзка, както и отдалечено използване на корпоративни ресурси от хора, които не са служители на компанията.
Cisco препоръчва на работодателите постоянно да информират дистанционните служители за рисковете за сигурността. Това би допринесло за намаляване на опасността от кибер атаки и свързаните с тях разходи.
Най-големи проблеми със сигурността срещат фирмите в Бразилия, Индия и Китай. Именно там ще нарастват и бюджетите за обезпечаване на сигурността при работа с отдалечени служители. Изследването е проведено сред 2000 ИТ професионалисти по целия свят, с изключение на Африка.

Коментар