Страх от информационна изолация обзема хората

Много хора вече не могат да си представят живота без интернет и комуникациите. Ново проучване на компанията Solutions Research Group определя това психологическо състояние като страх от информационна изолация.

27% от анкетираните са признали, че изпитват силна тревога, ако нямат възможност да използват мобилен телефон или да влязат в интернет. Други 41% ги плаши мисълта за срив на средствата за комуникация, което би ги лишило от връзка с окръжаващия свят.

Страхът от информационна изолация обаче има възрастова обусловеност. Колкото по-млади са хората, толкова по-силна е болестта на 21 век. Различни, според годините, са и причините за безпокойство. Хората на средна и по-висока възраст се притесняват от недостъпността на интернет, заради своята професионална дейност и сигурността на работата в мрежата. Младите пък се боят да не загубят виртуалния контакт с приятелите.

SRG предлага елементарен тест за оценка на степента на информационна зависимост. Изследователите са дефинирали десет предположения, като в зависимост от отговорите им, хората могат да преценят тежестта на своето информационно заболяване:

 1. Където и да се намирате, мобилният телефон е с вас.
 2. У дома ползвате по-често мобилен телефон, отколкото стационарен.
 3. Ако забравите мобилния си телефон у дома, през целия ден се чувствате сякаш без ръка.
 4. Прекарвате средно на ден не по-малко от четири часа в интернет.
 5. През седмицата сте използвали услуга като ICQ.
 6. Потребител сте на социална мрежа, в която влизате поне един път дневно.
 7. Всеки ден животът ви става все по-опасен.
 8. Поне един път през последната седмица сте ползвали лаптопа у дома.
 9. Вечер получавате и изпращате съобщения чрез мобилен телефон или комуникатор.

Всяко съгласие по твърдения 1-8 се оценява с една точка, а 9-тото носи две. Който набере седем и повече точки, се отнася към групата на рисковите хора, за които интернет и средствата за комуникация са неотменна част от живота им.

Коментари по темата: „Страх от информационна изолация обзема хората”

добавете коментар...

 1. grigo

  Абе филми:))) чудят се какви глупости да мислят! Това не е болест, това е необходимост! А какво да кажем за по-възрасните хора, които не могат без телевизия вечер, а? Всеки си има собствен начин за задоволяване на информационния глад, ако въобще го има;)

 2. Avatar

  Аз съм програмист на свободна парктика и работя от вкъщи… С изключение на последната точка ги изпълнявам всичките… значи ли това че съм се разболял и заразно ли е?!?!?
  🙂

Коментар