Бил Гейтс прогнозира сливане на телевизията и компютрите

Когато Бил Гейтс говори и боговете мълчат. Или поне капацитетите от Технологичния съвет на Северна Вирджиния, където основателят на Майкрософт прогнозира близкото бъдеще на информационните технологии.

Следващото десетилетие ще донесе на човечеството много повече иновации, отколкото настоящото, смята Гейтс. Няколко основни тенденции ще променят технологичния свят и живота на хората.

На първо място, телевизията ще претърпи сериозни промени и на практика ще се слее с компютрите, прогнозира символът на софтуерната индустрия. В момента хората прекарват твърде много време пред екрана в очакване на интересуващата ги информация или програми. Голяма част от зрителите са силно раздразнени и от продължителните реклами. Тези проблеми ще останат в миналото при преминаване към интернет телевизията.

Бил Гейтс вижда коренна промяна и в начина на взаимодействие на хората с компютрите. Все по-популярни ще стават системите за гласово управление и въвеждането на данни чрез сензорни екрани. Традиционните офлайн приложения ще отстъпват на заден план за сметка на интернет базирания модел “софтуерът като услуга” (SaaS).

Технологичните иновации ще повлияят особено силно на образованието, убеден е Бил Гейтс. Таблет компютри ще заменят повечето учебници, като в паметта им ще се съхраняват текстове, илюстрации, аудио- и видео материали. Все по-често учениците и студентите ще провеждат експерименти с помощта на компютърното моделиране.

Портативните устройства ще продължат да стават все по-функционални. Така например, мобилните телефони ще подобряват своите възможности за работа с видео и интернет, прогнозира лидерът на Майкрософт.

Като цяло Бил Гейтс вярва в светлото бъдеще на информационните технологии, въпреки икономическия спад. Наскоро най-успелият бизнесмен в ИТ индустрията призова корпорациите да работят за промяна на капитализма. Гейтс мечтае за креативен капитализъм, при който бизнесът работи и за обществото, а не само за собствени печалби. Според него, напредъкът в технологиите има смисъл само, ако те са достъпни за хората и в най-бедните страни.

От няколко години Бил Гейтс, чрез семейната си фондация, насочва огромни средства към благотворителни каузи, вкл. в борбата срещу болестите и за подобряване на образованието. Милиардерът обаче отстъпи дълго държаното първо място по богатство в света, като вече е трети, според последната класация на Форбс.  

Коментар