Как да сменим Vista с XP на лаптопа си?

Операционната система Vista, която Microsoft пусна в края на 2006 г. като наследник на ХР, бе приета доста хладно от мнозина. Дали поради многобройните критики на Vista или просто заради популярността на XP, много от крайните потребители дадоха ясно да се разбере, че предпочитат да останат с XP, поне засега. Проблемът е, че някои нови лаптопи се предлагат само с Vista. Как да се върнем към XP?
Определено това не е задача за начинаещи, а на опитни потребители с мотивация и търпение преходът от Vista към XP ще отнеме само време. Може да стане за една вечер, а може да продължи и няколко вечери, ако се появят проблеми. Във всички случаи добра идея е да имате втори компютър под ръка, свързан към Интернет, ако се наложи да се търсят допълнителни файлове и помощ в Интернет форуми. 
С две думи, процесът на преминаване от Vista към XP включва намирането на правилните драйвери на устройства за ХР на лаптопа и добавянето им върху един инсталационен диск на ХР. Ако драйверите не се запишат на инсталационния диск, а се зареждат ръчно, може да има проблеми, в случай, че не са инсталирани в определен ред. Това ще изисква много опити и грешки, така че по принцип е по-лесно да оставим ХР да го направи.
Първата задача е да се индентифицира вътрешният хардуер на лаптопа, тъй като той ще изисква ХР драйвери. За тази цел можете да използвате всяка програма за системна диагностика и да принтирате списък.
Би било полезно също така да направите търсене в Интернет с модела на лаптопа “+XP”, за да видите дали някой вече не е описал процеса за преход от Vista към XP. Може да получите полезна информация за специфични драйвъри или описани проблеми, които да избегнете.
Следващата стъпка ще бъде да посетите Уеб сайта на производителя на лаптопа и да откриете драйверите за специфичния модел. Търсете драйвери за ХР и ги изтеглете в една папка. Правете справка със списъка с хардуер, за да не пропуснете нещо. Един и същи модел на лаптоп може да има различни хардуерни конфигурации, като различни чипсети или графични контролери.
Важно е да се отбележи, че за един лаптоп могат да се изискват 20-30 драйвера на устройства, сред които да споменем аудио, мрежов контролер, безжична карта, модем, тъчпад, USB порт, Firewire порт и слот за карти, както и четец на карти, Уеб камера и друг хардуер.
След като съберете всички драйвери за ХР, ще трябва да ги запишете на един стартиращ диск. Това трябва да се направи заедно с инсталационните файлове на ХР от оригинален диск Microsoft XP. Един лесен начин да направите това е като използвате безплатна програма от рода на nLite. На този диск можете да добавите патчове и подобрения, така че инсталацията след това да не се нуждае от актуализация.
След като новият XP диск има всичко необходимо, инсталационният процес трябва да върви без засечка. Ако все пак срещнете някакви проблеми, направете си труда да опишете как сте ги отстранили и да запазите диска и тези бележки за бъдещи инсталации.
В този момент твърдият диск на лаптопа може да бъде преформатиран, за да направи място за ХР. Този процес изтрива всички данни, включително Vista. Едно връщане обратно към Vista след форматиране на диска ще изисква даунлоад на всички драйвери отново, този път за Vista, и преинсталация на операционната система.
Много хора преминават от Vista към XP, така че ще намерите без проблеми помощ с правилно зададено търсене. Най-добре е да проучите предварително какво има написано по въпроса, за да бъдете подготвени и да извършите прехода максимално лесно и бързо.

по темата: „Как да сменим Vista с XP на лаптопа си?”

добавете коментар...

  1. Мартин

    http://store3.data.bg/outlawsteam/Toshiba%20Laptops%20Drivers%20for%20Windows%20XP/

    Ето и нещо като за начало, драйвери наготово за няколко модела на Toshiba.
    Много от драйверите стават и за модели близки до наличните тук.

  2. gg

    Това е начинът който никога не трябва да използвате! Кви са тия идиотщини!

  3. pp

    Смешки

Коментар