Приеха новия стандарт DisplayPort 1.3

DisplayPort 1.3 поддържа предаване на данни със скорост 32,4 Gbps (източник: VESA)

DisplayPort 1.3 поддържа предаване на данни със скорост 32,4 Gbps (източник: VESA)

Браншовата организация VESA (Video Electronics Standards Association) публикува завършена версия на стандарта за предаване на видео данни DisplayPort 1.3.

В сравнение с DisplayPort 1.2a, новата спецификация дефинира с 50% по-висока пропускателна способност – до 32,4 Gbps (8,1 Gbps за всяка по четирите линии). Като се имат предвид разходите за предаване, скоростта на некомпресиран видео поток ще достига на практика 25,92 Gbps.

Повишената пропускателна способност ще позволи увеличение на разделителната способност на мониторите. По един DisplayPort кабел вече могат да се свързват монитори с резолюция 5K (5120×2880 пиксела).

Повишава се резолюцията и при свързване на няколко монитора към един порт, благодарение на технологията DisplayPort Multi-Stream – в частност, два монитора 4K (3840×2160) със синхронизация VESA Coordinated Video Timing.

DisplayPort 1.3 запазва възможността за преобразуване на видео във VGA, DVI и HDMI. Добавена е поддръжка на HDCP 2.2 и HDMI 2.0 със CEC (Consumer Electronics Control), която разширява възможностите за използване на DisplayPort в телевизионни приложенияр вкл. работа с видео 4K със защита от копиране.

Новият стандарт поддържа формат 4:2:0, който се използва широко в потребителските телевизионни интерфейси. Подобрени са и възможностите за предаване по DisplayPort на други данни едновременно с видеото, напр. от USB 3.0.

Коментари по темата: „Приеха новия стандарт DisplayPort 1.3”

добавете коментар...

  1. Иван

    Нека възможно най-скоро да се изхвърли на боклука HDMI стандарта!

Коментар