Тръгва магистърска програма по софтуерно инженерство

На българския образователен пазар се появи първата изцяло създадена от бизнеса магистърска програма по софтуерно инженерство, съобщиха от разработчика Сирма Груп АД.

Внедряването на програмата стартира във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Учебният план отговаря на най-добрите международни практики в обучението по компютърни науки и съответства изцяло на актуалните потребности на българските софтуерни компании. Магистърската програма e практически насочена и завършилите ще могат да започнат веднага работа на най-високите нива в ИТ бизнеса, увериха от Сирма.

Предвижда се първите студенти да започнат обучението си през есента на 2008 г. и да завършат пълния курс на програмата в рамките на три семестъра.

Студентите, специализиращи в областта на компютърното програмиране, ще получат достъп до последните новости от технологиите за управление на процесите за създаване на програмни продукти и ще могат практически да покажат придобитите умения чрез пряко участие в реални проекти на Сирма Груп АД.

Програмата акцентира върху екипната работа, както по време на обучението, така и при подготовката на курсовите и дипломни работи. Специално внимание е обърнато на изграждането на умения за управление на ИТ проекти, което досега не е застъпено в нито един от българските университети, посочиха от Сирма.

Учебното съдържание е съставено като надстройка към познанията, които студентите получават в бакалавърския курс, предлаган от техническите университети във Варна, София, Габрово и Русе. В изучаваните дисциплини са застъпени последните ИТ и уеб технологии, така че програмата ще действа в рамките на 4-5 години, без да се налага модифицирането й.

Процесът на преподаване и практическо обучение на студентите ще се извършва от хабилитирани преподаватели от Варна, София и Русе и специалисти от Сирма Груп.

Коментар