Дават първи по рода си награди за антипиратство

Бойко Борисов, Стефан Данаилов, Меглена Кунева и редица други политици, бизнесмени и ръководители на ключови позиции в държавните структури ще получат тази вечер първите по рода си у нас награди за принос в закрилата на интелектуалната собственост.

Музикалната, филмовата и софтуерната индустрии в България, заедно с организациите за колективно управление на права – Музикаутор, Профон и Филмаутор – са учредители на годишните награди, стана ясно днес на пресконференция в БТА. Основен партньор на инициативата е Представителството на Европейската комисия в България.

С ордени за житейска позиция по отношение на интелектуалната собственост ще бъдат отличени най-последователните защитници на тази кауза, които “във всеки един момент от своето житейско и професионално битие са проявявали принципно отношение към правата на интелектуална собственост и тяхното значение за обществото”, посочиха инициаторите. Ордени ще получат Стефан Данаилов – министър на културата, Бойко Борисов – кмет на София, Любен Дилов – народен представител, Камен Ситнилски – зам.-главен прокурор и Костадин Манев – председател на Патентно ведомство.

Ще бъдат раздадени също статуетки за съществен принос в закрилата на интелектуалната собственост в различни категории – държавни служители, представители на досъдебното и съдебно производство, журналисти, законодатели и политици. Сред тях са Георги Дамянов – Директор на дирекция „Авторско право и сродни права” към Министерство на културата, Румен Богоев – началник сектор „Икономическа полиция”, 05 РПУ – СДП, Явор Колев – началник сектор „Компютърни престъпления” към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” – МВР и др.

Специална награда за цялостен принос в развитието на интелектуалната собственост в България ще получи д-р Георги Саракинов. Грамоти за последователна корпоративна политика по отношение на интелектуалната собственост ще бъдат връчени на Теодор Захов – изп. директор на Спектър Нет, Йозеф Винацер – главен изп. директор на МТел ЕАД и др.

Като политик с изключителни заслуги за промяна на облика на България в областта на интелектуалната собственост е отличена Меглена Кунева – член на Европейската комисия, ресор защита на потребителите. Инициаторите са предвидили и награда за журналист със съществен принос в отразяването на проблемите в областта на интелектуалната собственост – тя ще бъде връчена на Даниела Стефанова от вестник „Дневник”.

Церемонията по връчването на наградите ще се състои тази вечер в зала “Средец” на х-л Шератон. Водещи са актрисата Койна Русева – едно от лицата на кампанията “Пиратството ограбва”, и Велизар Соколов, познат като Заки от Авеню и един от най-добрите юристи в бранша.

На въпрос за пиратството в интернет Соколов подчерта, че действията на правозащитните органи са насочени срещу ъплоудърите на съдържание, а не към обикновените потребители. Нека всеки да може да гледа един филм или един музикален клип, но защо трябва да е задължен да качва съдържание, попита риторично представителят на BSA у нас.

Коментар