iOS 8 става достъпна по-късно днес

Обновеният графичен интерфейс на iOS 8 e по-дружелюбен към потребители, които не познават добре екосистемата на Apple

Обновеният графичен интерфейс на iOS 8 e по-дружелюбен към потребители, които не познават добре екосистемата на Apple

Днес потребителите на епълски устройства ще получат очакваното голямо обновление – версия 8 на операционната система iOS. Тя ще внесе не само козметични, но и редица съществени промени в интерфейса и функциите.

Предполага се, че потребителите в Източна Европа ще могат да обновят системите си до iOS 8 късно през втората половина на деня. Преходът към новата ОС може да се осъществи както безжично, така и през USB свързване към компютър, през iTunes.

Изисква се заредена на поне 80% батерия на мобилното устройство. Apple гарантира съвместимост на iOS 8 с iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5с, iPhone 5s, iPpad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Mini, iPad Mini Retina, iPod Touch от пета серия.

iOS 8 идва с предварително инсталирано приложение Health hub, предназначено за синхронизация с фитнес-аксесоари и автоматично изчисляване на калориите, данни за пулса, статистика за ежедневната активност и друга информация.

Предвидена е също така възможност за изпращане на съобщения по е-поща, Facebook или Twitter директно от центъра за известия в iOS 8, без потребителят да напуска текущото приложение, с което работи. При двойно натискане на бутона Home системата преминава към прозорец за многозадачно преглеждане, който дава на потребителя достъп до най-често използваните контакти и пуснатите във фонов режим програми.

Новата екранна клавиатура QuickType подсказва не само отделни думи, но и цели фрази, което прави писането с устройства на база iOS още по-комфортно. Потребителите могат също така да ползват без проблем екранни клавиатури от външни разработчици, например SwiftKey, ако QuickType не ги удовлетворява.

iOS 8 включва усъвършенстван механизъм за търсене, наречен Spotlight. Технологията помага за по-бързо намиране на желаната информация сред новините, приложенията и съдържанието на iTunes.

Доработен е и гласовият асистент Siri, който вече поддържа още 22 езика, интеграция с платформата HomeKit и взаимодействие с услугата Shazam за разпознаване на песни и изпълнители. В допълнение, новият Siri позволява покупка на музика от iTunes с помощта на гласови команди, а активацията на асистента става само с произнасяне на „Hey, Siri”.

Apple е подобрила и функцията за разпознаване на жестове. Потребителите на iOS 8 устройства вече ще могат да управляват с жестове и електронната поща. Обновен и графичният интерфейс на системата – той е станал по-дружелюбен за потребители, които не познават екосистемата на Apple.

Коментар