Intel дава тестови бройки от „облачния” процесор Xeon D

Xeon D ще стане достъпен на пазара късно през 2014 г. или през първата половина на 2015 г.

Xeon D ще стане достъпен на пазара късно през 2014 г. или през първата половина на 2015 г.

Intel започна да доставя на партньори тестови образци от процесора Xeon D, известен по-рано като Broadwell-DE. Чипът е предназначен за използване в облачни платформи и центрове за данни с висока плътност на компонентите.

По-конкретно, Xeon D ще намери приложение в микросървъри, комуникационно оборудване и устройства за вграждане, съобщи CPU-World. Изпълнен е като система на един чип (SoC), в която са интегрирани до осем 14-нанометрови изчислителни ядра, всяко с по 256 KB кеш от второ ниво и 1,5MB кеш от трето ниво.

Технология Hyper-Threading дава възможност за едновременно изпълнение на два потока инструкции на всяко ядро, докато Turbo Boost обезпечава динамично увеличение на производителността.

В състава на Xeon D влизат също входно-изходен блок и логическа схема Platform Controller Hub (PCH). I/O блокът включва контролер 10 Gigabit Ethernet и 24 линии PCI-Express 3.0, докато PCH поддържа осем линии PCI-Express 2.0, Gigabit Ethernet, шест порта SATA 3 (6 Gbps) и осем порта USB, половината от които по стандарта 3.0.

Новият сървърен процесор поддържа памет DDR3L и DDR4 с максимален обем 128 GB, средства за виртуализация VT-x и VT-d, расширен AES и AVX2. Разсейваната топлинна енергия варира от 15 до 45 вата.

Xeon D ще стане достъпен на пазара късно през настоящата година или през първата половина на 2015 г. Цените на процесора все още не са обявени от Intel.

Коментари по темата: „Intel дава тестови бройки от „облачния” процесор Xeon D”

добавете коментар...

  1. Иван

    Не изглежда добре дори е много зле само 8 броя ядра в чип – като говорим за сървъри. За Xeon това е несериозно хабят само времето и парите на хората. Имат Xeon E5-2699 v3 с 18 ядра, но и това е много малко като брой ядра на чип за cloud computing. Какво се случи с великите обещания на Intel за 80 и 100 ядра в чип?

  2. Tech master

    Добре звучи 🙂

Коментар