Сделка на гиганти дава повече уеб възможности на мобилните телефони

Сделка на гиганти дава повече уеб възможности на мобилните телефони
Достъп до електронна поща, търсене в глобалната мрежа и други Интернет услуги ще осигури партньорство между Yahoo и Motorola
26/07/2006
В света се продават много повече мобилни телефони отколкото РС-та, но бумът на този пазар тепърва предстои. Уеб е новата парадигма за производители на мобилни джаджи и доставчици на Интернет услуги. Усилията на компаниите сега са насочени към промяна на облика на телефоните и хенхелдите – от устройства за текстова комуникация към такива с уеб възможности. 
Поредно партньорство между две водещи компании идва да подскаже накъде духа вятърът в ИТ и комуникационната индустрия. Yahoo, втората по големина търсеща машина в уеб, и Motorola, основен доставчик на мобилни телефони, сключиха сделка, от която потребителите със сигурност ще имат голяма полза.
Двете компании планират да предложат множество услуги за притежателите на мобилни телефони, вкл. търсене в уеб, електронна поща и персонален списък с контакти. С две думи, възможности, които сега са достъпни в Yahoo от настолен компютър, влизат и в мобилните телефони.
От началото на следващата година милиони хендхелди на Motorola ще се продават с инсталиран софтуер “Yahoo Go for Mobile”, който ще осигури достъп по всяко време до най-популярните Интернет услуги. Мобилният пакет включва познатите приложения Yahoo Mail, Yahoo Search и Yahoo! Local, както и средство за синхронизиране на списъците с адреси между РС-та и телефони.
Партньорството с Motorola не е първото за Yahoo в тази насока. Интернет компанията сключи подобни сделки с Nokia и Research in Motion, производител на популярната мобилна джаджа BlackBerry. Обявеният дългосрочен договор с Motorola се явява едно продължение на сътрудничеството между двете компании, което започна преди година с инсталиране на Yahoo Mail на някои телефони от линията на Motorola.
Инициативи в посока предлагане на уеб услуги за мобилни телефони разгръщат и конкурентите на Yahoo, най-вече могъщият Google, както и AOL. И трите компании водят преговори с операторите на безжични мрежи по целия свят за налагане на своите платформи за мобилен уеб. Така, конкурирайки се, те изграждат една инфраструктура, която ще даде много повече възможности на мобилните потребители.

Коментар