Процесорът на iPhone 6 не бил от Samsung

Новият процесор A8, използван в iPhone 6, е произведен от TSMC

Новият процесор A8, използван в iPhone 6, е произведен от TSMC

Apple се e отказала от услугите на Samsung за производството на процесорите за смартфона iPhone 6. Вместо това компанията от Купертино заложила на доставки от тайванската TSMC, твърди Chipworks.

Новият чип A8 е изготвен по 20-нанометров технологичен процес. Доказателство за това, че процесорът не е от Samsung, e разстоянието от 90 нм между изводите на чипа – точно толкова е разстоянието и при Qualcomm MDM9235, който също се произвежда от TSMC по 20-нм технология.

Предполага се, че Apple е заменила Samsung с TSMC през февруари тази година. Причината обаче не са разногласия между двете компании, а нуждата от допълнителни производствени мощности за собствените устройства на Samsung.

Още през 2011 г. се появиха информации, че Apple ще се откаже от Samsung в полза на TSMC. Изтъкваха се две основни причина за подобен ход. Първо, Samsung е основен конкурент на Apple на мобилния пазар и, произвеждайки процесори за айфон, узнава тайни на своя съперник.

На второ място, между Apple и Samsung се разгоря истинска патентна война. Двете компании се впуснаха в нескончаеми съдебни спорове, в резултат на което отношенията им рязко се влошиха. Наивно би било от страна на Apple да продължи да разчита само на Samsung за процесорите.

Коментар