Излизат защитени и по-надеждни дискове

Четвъртото поколение мобилни твърди дискове с перпендикулярен магнитен запис на Hitachi идват с капацитет 320GB, ниска консумация на енергия и висока надеждност, съобщиха от дистрибутора АСБИС България. В масови количества на пазара са достъпни устройства с капацитет до 320GB.
Новите Travelstar 5K320 са от клас 5400 rpm (оборота в минута) и предлагат оптимален баланс от капацитет и производителност, твърдят от производителя. Устройствата идват с функцията Bulk Data Encryption (BDE) за потребители, изискващи защита на данните, както и с повишени параметри на надеждност за използване в 24×7 среда. Докато стандартно в индустрията се използва софтуерно-базирано криптиране или защита с парола, новите мобилни дискове на Hitachi имат опцията за хардуерно криптиране, без компромис към производителността на дисковете.

Travelstar 5K320 е снабден със  Serial ATA (SATA) интерфейс за до 3Gb/s трансфер на данните. Моделът вдига летвата за надеждност с вградената технология за контрол на височината на летеж на главите над медията –  Thermal Fly-height Control (TFC), подобрена механика на захващане на носещото рамо и 4-то поколение технология на главите за перпендикулярен магнитен запис.

Всички тези характеристики помагат за здравината на устройството и защитата на потребителските данни от случайно падане или по-грубо третиране. Дисковете използват също и технологията TrueTrack за подобрена производителност в условия на вибрации. Комбинацията от всички нови решения водят до повишена удароустойчивост – до 400Gs по време на работа.
Моделът е както производителен, така и ефективен в използването на енергия. Консумира едва 1,8 W при четене и запис и 0,55 W при бездействие, което означава по-дълъг живот на батерията на ноутбука.
Travelstar 5K320 е достъпен в конфигурации с една или две магнитни плочи, с капацитети между 80GB и 320GB. Hitachi ще предлага и вариант с повишена надеждност (Enhanced-Availability – EA версия) за приложения с 24×7 режим на работа – блейд сървъри, мрежови рутери, POS-терминали и видео наблюдателни системи.

Hitachi и Phoenix Technologies наскоро обявиха своето сътрудничество за предлагане на пазара на ново поколение защита за мобилните РС. Когато Travelstar 5K320 е инсталиран в ноутбук с Phoenix FailSafe технология за предотвратяване на кражби, собственикът на компютъра може да проследи, дистанционно да деактивира и да изтрие съдържанието на диска.

Коментар