$10 милиона награда за суперефективна кола

Конкурс за разработване на суперефективна и продаваема кола осигурява награда от $10 милиона за победителя.
Automotive X Prize на Progressive Insurance, която копира модела на по-ранните награди за космически полет и генетично проучване, има за цел да рекламира и стимулира създаването на коли, които да изразходват по около 2.5 литра на 100 километра. В същото време трябва да постигнат и намалени емисии на вредни газове, безопасност и достъпна цена.
Над 60 екипа са заявили своето желание да участват в конкурса, като различните стадии на състезанието са планирани за 2009 и 2010 година. Предвидено е и изпробване на колите на труден терен.
Вече над една година висшите кадри в X Prize Foundation работят над правилата на състезанието, подбора на участниците и набирането на спонсори. Все още голяма част от детайлите предстои да бъдат уточнени, като например къде ще бъдат провеждани състезанията между колите. Тази седмица организаторите обявиха окончателно, че наградата на конкурса ще бъде $10 милиона.
Progressive Insurance ще спонсорира състезанието с наградата, както и чрез финансиране на цялостното му администриране. Компанията гледа на този свой ход като на маркетингова възможност и начин да направи нещо „велико за обществото”, казва нейният шеф Глен Ренуик.
Парите от наградата ще бъдат разделени така, че три четвърти да отидат при крайния победител в конкурса, а останалата – към победителя в алтернативния клас коли. Това означава, че призът ще бъде разделен на две награди от по $7.5 милиона и $2.5 милиона. Организаторите на X Prize все още се опитват да привлекат допълнителни спонсори, за да засилят финансирането на състезанието.  

Коментар